flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошення

14 липня 2017, 14:20

Збаразький районний суд Тернопільської області повідомляє наступне.

Згідно вимог чинного законодавства України, ряд категорій справ розглядаються в суді за участю професійного судді та присяжних.

Так, згідно ст.234 ЦПК України судом у складі одного судді і двох присяжних, розглядаються такі категорії справ у порядку окремого провадження, а саме:

- обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

- визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;

- усиновлення;

- надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;

- примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

Крім того, відповідно до ч.3 ст.31 КПК України кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів, а за клопотанням обвинуваченого - судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних. Кримінальне провадження стосовно кількох обвинувачених розглядається судом присяжних стосовно всіх обвинувачених, якщо хоча б один з них заявив клопотання про такий розгляд.

Присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя (ст.63 Закону України «Про судоустрій та статус суддів).

Статтею ст.64 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» передбачено, що список присяжних формують та затверджують відповідні місцеві ради, у кількості, зазначеній у поданні із громадян, які постійно проживають на територіях, на які поширюється юрисдикція відповідного суду та відповідають вимогам статті 65  вказаного Закону і дали згоду бути присяжними.

Враховуючи те, що станом на даний час місцевими органами самоврядування (Збаразькою районною радою, Тернопільською обласною радою) не сформовано та не затверджено список присяжних, тому у Збаразькому районному суді відсутня можливість розгляду вище перерахованих категорій справ, на які поширюється юрисдикція даного суду, і які слід розглядати за участі професійних суддів та присяжних.